14.09.2008

Toplumsal Olay ve Olgu

Toplumsal ( sosyal ) olay ve olgular sosyolojinin konusu içine girer. Toplumsal olay ve olguları konu edinen sosyoloji , toplumsal yaşamı anlamaya ve açıklamaya çalışır. Sosyolojinin konusu içine giren olay ve olgular birbirleriyle karıştırılmaktadır.

Kimin zaman toplumsal olaylar dahi bu karşılaştırma içinde yer almaktadır. Örneğin ; Erzincan depreminin oluş nedeni sosyolojinin oluş konusuna girmez. Fakat Erzincan depremi sonucunda ortaya çıkan göç sosyolojinin konusu içine girer.

Toplumsal olay , toplum hayatında tek tek ortaya çıkan , yeri ve zamanı belirli değişimleri dile getirir. Bu yüzden somut ve özeldir. Örneğin , Mustafa ile Canan ' ı evlenmesi ya da Atatürk ' ün 19 mayıs 1919 ' da Samsun'a çıkması birer toplumsal olaydır.

Toplumsal olaylar insanların bir arada yaşamalarından doğar. Toplumsal olayın gerçekleşmesi için insanlar arasında toplumsal ilişkinin olması gerekir.

Nasıl ki insan biyolojik kalıtım yoluyla bir çok özelliklerini kendinden sonrakilere aktarıyorsa , toplumsal olaylar da sosyalleşme yoluyla bireylere aktarılır.

Toplumsal olaylar bireylere baskı yaparak olayların davranışlarına yön verir. Örneğin , bayramlarda el öpmeyenler ayıplanır.

Toplumsal olgu ise , aynı alanda gerçekleşen birçok toplumsal olayın genel adıdır. Tek bir topluma yada kişiye özgü değil , bütün toplumlara yada kişilere özgüdür. Bu haliyle genel ve soyuttur. Örneğin göç , şu yada bu şekille , az yada çok tüm toplumlarda görülen genel bir değişimdir.Bu nedenle toplumsal bir olguyu dile getirir. Oysa , Erzincan depremi sonucu Türkiye ' de görülen göç , sadece Türkiye'ye özgü , yeri ve zamanı belirli , somut bir değişime işaret eder. Bu nedenle toplumsal bir olaydır.

Sosyoloji toplumsal olay ve olguları inceleyerek toplum hakkında bilimsel bilgilere ulaşır. Farklı toplumlarda görülen toplumsal olayların benzer yanlarını , ortak özelliklerini ve ilkeleri araştırır. Bu bilgilerden yola çıkarak toplumlar hakkında genellemelere ulaşır.

15 yorum:

Adsız dedi ki...

çok karışık

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
hayalperest hatun dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

İşe yarar gibi bir bakın derim

Unknown dedi ki...

Bu kadar sadeleştirilmiş birseye de cok karışık diyorlar.... Gayet acik ve sade sekilde anlatilmis.Cok yararli oldu tesekkurler

Unknown dedi ki...

Gayet açıklayıcı.

Unknown dedi ki...

Bi bok anlamadim

Unknown dedi ki...

Yalnız değilsin🤔

Unknown dedi ki...

Gayet güzel açıklanmış bakın derim.

Alp dedi ki...

Dusunsenize ben buraya yorum yaziyorum, kimse okumuyor

Unknown dedi ki...

26 gün sonra gelen yanıt...

Adsız dedi ki...

1 yıl sonra gelen yanıt

Adsız dedi ki...

Aa

Unknown dedi ki...

bune a...

Adsız dedi ki...

ya serdar yabancı değilim yaağğağ ağağğa ğağğğ