12.09.2008

Sosyolojide Yöntem ve Araştırma Teknikleri

İnsanın bilime isteği ve ihtiyacı , onun hayatının her aşamasında araştırma yapmaya itmiştir. İnsan kendisini , doğal ve sosyal çevresini tanımak ve bilmek ister. Araştırma bir gerçeği ortaya çıkartmak , bir sorunu çözümlemek ya da elinceki bilgileri geliştirmek için bilimsel teknik ve yöntemlerden yararlanılarak yapılan sestematik çalışmalardır. Araştırma sürecinde izlenen yollar , araştırma sonuçlarının doğru , geçerli ve güvenilir olup olmadığının bir göstergesidir.

Her bilim gibi sosyoloji de bilimsel yöntemi ve kendisine uygun veri toplama tekniklerini kullanarak toplumsal yapı ve toplumsal değişme gibi '' toplumsal gerçek '' hakkında bilimsel bilgiler ortaya koyar. Yöntem , bir etkinlikte bulunurken , bir amacı gerçekleştirirken izlenen yol ve uyulması gereken kurallar anlamına gelir. Bir bilimin amacına ulaşmasını herşeyden önce yöntem sağlar. Yöntem , nasıl sorusuna cevap verir. Burdaki amaç varolan gerçeği en doğru şekilde açıklamaktır. Sosyoloji de araştırdığı toplumsal gerçek hakkında geçerli ve güvenilir bilgilere bilimsel yöntem ve araştırma teknikleri kullanılarak ulaşılabilir.

Araştırdığımız konuya uygun yöntem seçildikten sonra bu yöntemi uygulayabilmek için birtakım araştırma teknikleri seçilir. Araştırma teknikleri , araştırma konusuna uygun olarak bilimsel yöntemin uygulanmasını sağlar. Böylece , incelenen konuyla ilgili değerlendirmeler yapabilmek için birtakım veriler elde edilir.

Yöntem ile araştırma tekniği arasındaki fark , strateji ile taktik arasındaki farka benzer. Strateji , hedefler belirlemek ve hedeflere ulaşmak için çeşitli yollar denemektedir. Takatik , stratejik planı gerçekleştirmek için yararlanılcak araçlardan oluşur. Bunun gibi yöntem , başlangıçta belirlenen hedeflere ulaşmak için saptanan ilkeleri ifade eder. Teknik is bu planı gerçekleştirmede kullanılan araçlardır. Örneğin , herhangi bir araştırmada araştırma tekniği olarak anket , görüşme , gözlem gibi araçlar kullanılır.

Hiç yorum yok: