12.09.2008

Sosyolojinin Konusu ve Tanımı

Sosyolojinin konusu kısaca toplumdur. Toplumu konu edinen sosyoloji , toplumsal gerçek hakkında bilimsel bilgi elde etmeye çalışır. Sosyoloji , toplumu konu edinip açıklamaya çalışırken diğer insan bilimlerinin verilerinden yararlanır. Psikoloji , tarih , ekonomi , hukuk , antropoloji gibi insan bilimleri , sosyolojinin verilerinden yararlandığı gibi sosyolojide toplumu açıklamak için bu bilimlerden yararlanır. İnsan bilimlerinin her biri toplumsal gerçekliğin değişik alanlarını ele alıp incelemektedir. Bu nedenle sosyal bilimler arasında ayrılmaz bir bağ vardır.

Sosyoloji , insanlar arası toplumsal ilişkileri ve bu ilişkiler sonucu oluşan toplumsal olayları konu edinir. Bir arada yaşama ile birlikte gruplar ( aile , arkadaş , dernek , sendika gibi..) ve toplumsal kurumlar ( eğitim , ekonomi , din gibi...) ortaya çıkar.

Sosyoloji Latince '' socius '' ( sosyus ) ile Yunanca '' logos '' sözcüklerinden oluşmuştur. Socius , ''toplum , birliktelik , birlikte oluş '' , logos '' bilgi '' anlamında gelir. Sosyoloji teriminin yerine '' toplum bilimi '' kavramı da kullanılmaktadır.

Sosyoloji ; toplumsal ilişkiler sonucu ortaya çıkan toplumsal grupları , örgütlenmeleri , kurumları , kurumlar arası ilişkileri ve toplumsal yapının değişiminde etkili olan güçleri araştıran bilim dalı olarak tanımlanabilir.

Hiç yorum yok: